Etusivu Tuotekuvasto Yritys Yhteystiedot

Tuotekuvasto

Yritysesittely

Toijalan Kotelotehdas Oy toimii Akaan Toijalassa, omissa yli 2000 neliömetrin tiloissa. Valmistamme lahja-, koru- ja hopeaesine-koteloita jalometallialan vähittäisliikkeille ja valmistajille, järjestöille ja lahjatavaraliikkeille.

Valmistusmenetelmiimme kuuluu ruiskuvalu, tyhjiömuovaus, painemuovaus, nuuttaus, liimaus, yliveto, rypytys, sekä erilaiset puutyöt. Materiaaleina käytämme muoveja, kuten lasikirkas PVC, nukatut ja värilliset PS-muovit ja PE. Varastostamme löytyy myös paljon erilaisia kankaita, kuten silkkiä, samettia, nahkajäljennöstä ja säämiskäjäljennöstä. Ylivetomateriaaleina käytämme miraduria, pegamoidia, bincutia, ylivetopapereita. Jalopuumateriaaleina esittelylaatoissa on koivu, pyökki ja tammi.

Käsityötaidon ja hyvän raaka-ainevaraston lisäksi meiltä löytyy monipuolinen konekanta, runsaasti muotteja ja työkaluja, joten myös erikoistyöt ja piensarjat onnistuvat.

Referenssejä: Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan Ritarikuntien kunniamerkki-rasiat ja –kotelot. Kultakeskus oy, Kalevala Koru Oy, Saurum Oy, Oy Tillander Ab, lahjatavaravalmistajista Aarikka Oy, Iittala Group Oy Ab.

Toijalan Kotelotehdas on laajentanut toimintaansa myös erilaisten pakkaustarvikkeiden, kuten lahjapapereiden ja nauhojen, maahantuontiin ja myyntiin. Tuontia on mm. Saksasta ja Italiasta.

Satamatie 2

Satamatie 2

Vanha messukuva

Vanha messukuva

Vanha messukuva

Vanha messukuva

Vanha kuva Tehtaantieltä

Vanha kuva Tehtaantieltä

Aini ja Arvo Suomela

Aini ja Arvo Suomela

Kotelotehtaan historia

Toijalan Kotelotehdas Oy on vuonna 1945 perustettu perheyhtiö. Perustajina olivat Arvo ja Aini Suomela. Äänettömänä yhtiömiehenä toimi Arvon äiti Eva Suomela. Toiminta alkoi Toijalassa, Satamatie 2:ssa perheen omistamassa puutalossa.

Ensimmäisiä tuotteita olivat Tiira-kessuaskit, mutta varsinainen tuotanto aloitettiin korukoteloilla, koska paikallinen kelloseppä Linkoaho oli koteloita vailla. Pula-aikaina valmistusmateriaaleista oli kova pula, rasiat valmistettiin pääosin pahvista ja paperista, mm. silkkikankaan sijasta jouduttiin käyttämään kreppipaperia. Käsityövoittoisempina aikoina töissä oli noin 70 tyttöä, leikattiin, nuutattiin, napsittiin kulmia kiinni, liimattiin, ylivedettiin koteloita, vekattiin ja rypytettiin. Nämä työtavat ovat edelleen käytössä, paperin ja kartongin käyttö on myös ekologista. Rypytetyt silkki-perinnekotelot ovat yhä tuotannossa, ainoana Euroopassa.

Vuonna 1957 valmistuivat ensimmäiset ruiskuvalumuotit ja Toijalan Kotelotehdas esitteli ensimmäiset ruiskuvaletut irtokantiset korukotelonsa Kotkassa, Suomen Kelloseppäliiton vuosikokouksen yhteydessä. Koteloiden suunnittelijoina olivat Arvo Suomela ja Valio Hytönen. Näitä koteloita käytetään yhä laajasti kello- ja kultasepänliikkeissä. Hyvää mallia on myös kopioitu, koska siihen aikaan ei mallia osattu suojella.

1961 aloitettiin muovikoteloiden valmistus myös tyhjiömuovausmenetelmällä, aluksi omatekoisella pienellä koneella. Tyhjiömuovausmenetelmällä valmistettiin 70-luvulla myös kaikenlaisia somisteita, Suomen vaakuna muistetaan ehkä parhaiten. Korulippaat olivat myös iso artikkeli, niitä valmistettiin suuria määriä myös vientiin, lähinnä Englantiin.

1962 muutetiin uusiin ajanmukaisiin tiloihin Tehtaantielle, tiloja laajennettiin 1982. Tuotantotilojen yhteinen pinta-ala on noin 2500 neliömetriä. Perustaja Arvo Suomela luopui osuudestaan 1985 ja Aini Suomela 1988. Tytär Eila Suomela lunasti heidän osuutensa ja toiminta jatkuu edelleen perheyhtiönä.

Nykyään valikoimissa on oman tuotannon lisäksi erilaisia pakkaustarvikkeita, lahjapapereita, nauhoja ja korulippaita , joita tuodaan eri maista. Perinnekoteloiden valmistusta jatketaan, uusia malleja ja menetelmiä kehitellään. Messuille osallistutaan 1-2 kertaa vuodessa, ja joka messuilla pyritään esittelemään jotain uutta. Asiakkaita palvellaan myös piensarjoissa ja monille asiakkaille onkin tyystin omat mallistonsa ja värinsä.

Toijalan Kotelotehdas Oy, Tehtaantie 18, 37800 Toijala

Puh 03 577 3300, fax 03 542 3030